T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Balıkesir'de Gıda Denetim Seferberliği

Yayın Tarihi : 2.12.2019

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca  "Ürün Bazlı Denetim Seferberliği"  kapsamında Balıkesir'de 1750 denetim gerçekleştirildi. 

Bir ilk olan ürün bazlı gıda denetimi ile bir hafta boyunca Türkiye genelindeki birçok işletmede aynı andan gıda denetimi yapıldı. Yapılan denetimler sonucunda numunesi alınan ürünlerde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmesi durumunda, ilgili firmalara idari işlem uygulandı.

Tarım ve Orman Bakanlığınca Türkiye genelinde başlatılan  "Ürün Bazlı Denetim Seferberliği"  kapsamında Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli 120 Personelden oluşan 60 gıda denetim ekibi il genelinde ürün bazlı gıda denetimi yaptı. Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı gıda denetim ekipleri "Ürün Bazlı Denetim Seferberliği" kapsamında il genelinde halkın daha güvenli ve sağlıklı gıda tüketimini temin etmek için büyük bir özveri ile çalışarak oluşabilecek olumsuzluklara izin vermiyor.

Balıkesir genelinde üretim, satış, toplu tüketim ve yem olmak üzere toplam 18 bin işletme bulunuyor.  2019 yılı içerisinde bu işletmelere yönelik 23 bin gıda denetimi gerçekleştirildi.

Yürütülen eğitim çalışmaları ve uyarılar sonucunda olumsuzlukta ısrarcı olan 220 işletmeye bu kapsamda idari para cezası uygulandı. 

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli il genelinde 60 ekipten oluşan 120 gıda denetçisi sahada güvenli gıda arzı için aktif görev alıyor.

Yıl boyunca gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinin mesai saati gözetmeksizin denetimleri yapılıyor.  Denetimlerde işletmelerin teknik ve hijyenik koşulları sağlayıp sağlamadığı, ürünlerin etiketlerinin mevzuata uygunluğu, son kullanım tarihleri, çalışanların hijyen kurallarına uyup uymadıkları kontrol ediliyor.

Yapılan denetimlerde ürün güvenliği ve güvenilir gıda arzına yönelik; genel temizlik, personel hijyeni, kaliteli gıda malzemesi kullanımı, ürünlerin muhafaza koşulları, ürünlerin son kullanma tarihi, işletme kayıt belgesi, haşere ve kemirgenlerle mücadele, hijyen eğitimi belgesi varlığı gibi konular denetim ekiplerince kontrol edilerek karşılaşılan olumsuzluklarla ilgili gerekli idari işlemler yapılıyor.

"Ürün Bazlı Denetim Seferberliği" kapsamında toplam 6 günde 6 sektörde 60 gıda denetim ekibi ile 1750 gıda denetimi gerçekleştirildi. Denetim seferberliğinde; Et ve Et Ürünleri Üreten İşletmeler, Süt ve Süt Ürünleri Üreten İşletmeler,  Ekmek ve Ekmek Çeşitleri ile Unlu Mamul Üreten İşletmeler, Kasap ve Şarküteri ile Bakkal,  Market,  Büfe vb. İşyerleri,  Okul Kantinleri ve Yemekhaneleri, Lokanta-Restoran,  Dönerci,  Fastfood  vb.  toplu  tüketim  yerlerinin  denetimleri  yapılarak, numuneler alındı.

Yapılan bu denetimlerin daha etkin ve sürdürülebilir olması için vatandaşların gıda ile ilgili karşılaştıkları herhangi bir olumsuzluğu Tarım ve Orman Bakanlığının Alo 174 Gıda Hattına bildirmeleri durumunda, anında değerlendirmeye alınarak Gıda Denetim Ekipleri tarafından çözüme kavuşturulmaya devam ediyor.


Haber: Mehmet Çelik