T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği eğitim toplantısı düzenlendi

Yayın Tarihi : 9.12.2019

Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği kapsamında Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şehit Ramazan Konuş Toplantı Salonunda İlçe Müdürlüklerinde Gıda Kontrol Görevlisi olarak görev yapan personele yönelik eğitim toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen eğitimde hazır ambalajlı gıda üreten işletmelerde enerji, yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz miktarlarını gösterir, hazır yemek üreten toplu tüketim işletmelerinde ise gıdanın adı, alerjen bildirimi, varsa domuz eti ve alkol miktarı bildirimini gösterir Beslenme Bildirimi'nin zorunlu olacağı vurgulandı.

 Bununla birlikte yeni yönetmelikle gıda etiketleri üzerine yazılabilen %100, Doğal, Saf, Geleneksel, Katkısız, Hakiki, Ev yapımı, Süper, Premium, Günlük, Ekstra vb. tabirlerin kullanımına çeşitli yasaklama ve kısıtlamalar getirildi.

Gıda üretim ve satış yerleri ile toplu tüketim yerleri dahil tüm gıda işletmecilerinin mevzuata uyum sağlama zorunluluğu olduğu anlatıldı.

Resmi denetimler esnasında, 31/12/2019 tarihine kadar üretilip piyasaya arz edilmiş hazır ambalajlı gıdalar raf ömrünü tamamlayıncaya kadar eski yönetmelik hükümleri çerçevesinde, 01/01/2020 tarihinden itibaren paketlenerek piyasaya arz edilmiş ürünler ise yeni yönetmelik hükümleri çerçevesinde değerlendirilecek. 

Kaynak: Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü