T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Balıkesir'de ramazan öncesi gıda denetim seferberliği ilan edildi

Yayın Tarihi : 21.04.2020

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı'nın talimatı ile Tarım ve Orman Müdürü Kurtuluş Candan'ın koordinasyonunda Balıkesir genelinde alınan korona virüs tedbirleri doğrultusunda market, şarküteri, unlu mamulleri, fırın, pazaryeri gibi gıda üretim ve satış işletmeleri hijyen tedbirleri konusunda denetleniyor.

Ramazan öncesi korona virüs tedbirleri kapsamda gıdanın hazırlanması, sunumu ve servis edilmesi sırasında virüsün yayılmasının engellenmesi amacıyla devam eden denetimler daha da yoğunlaştırılarak, işletmeler hem bilgilendirildi hem de denetlendi.

2020 yılında rutin gıda denetim faaliyetleri kapsamında 1 Ocaktan bu güne yaklaşık 8.250 adet gıda denetimi gerçekleştirildi.

Korona virüs tedbirleri doğrultusunda 15 Mart- 20 Nisan tarihleri arasında Balıkesir'de 2500 gıda denetimi yapıldı. Denetimlerde market, şarküteri, unlu mamulleri ve pazaryeri gibi satış işletmeleri hijyen tedbirleri konusunda bilgilendirildi.

13-20 Nisan 2020 tarihleri arasında sokağa çıkma yasağının da bulunduğu günlerde Balıkesir 20 İlçesinde yaklaşık 500 adet gıda denetimi yapıldı.

Yapılan bu denetimlerin yanında 15 Mart- 20 Nisan tarihleri arasında market, şarküteri, unlu mamulleri, fırın, pazaryerlerine yönelik yaklaşık 25.000 (yirmi beş bin) bilgilendirme denetimi için ziyaret düzenlendi. Bu bilgilendirme denetimlerinde koronavirüs tedbirleri kapsamında işletmelerin uyması gereken kuralları anlatan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan afiş ve bilgi notları dağıtıldı.

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı gıda denetim ekipleri vatandaşın güvenli gıdaya erişimi için gıda işletmelerini korona virüs tedbirleri çerçevesinde sık sık denetlerken, yaklaşan ramazan öncesi market, şarküteri, fırın ve pazaryerlerinde ki denetimleri arttırdı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Kurtuluş Candan'ın bizzat katıldığı denetimlerde korona virüs tedbirleri kapsamda işletmede ki üretim sürecinin her aşamasında hijyen kurallarına azami özen gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

İl Müdürü Candan; yaklaşan ramazan öncesi yoğunlaştırılan gıda denetimleri sırasında personel sağlığına dikkat dilmesi, işletme içerisinde ulaşımı kolay olan yerlere dezenfektan koyulması,  kullanılmayan ambalaj materyallerinin ve çöplerin düzenli periyotlarla işletmeden uzaklaştırılması, ekipmanların (bıçak, tezgâh, servis materyali) temizliğine dikkat edilmesi, çalışanların ellerini sık sık yıkamasının sağlanması,  koruyucu kıyafet kullanılması ve işletmenin sık sık havalandırılması gibi hayati öneme sahip kuralları hatırlattı.

Yapılan bu denetimlerin daha etkin ve sürdürülebilir olması için vatandaşların gıda ile ilgili karşılaştıkları herhangi bir olumsuzluğu Tarım ve Orman Bakanlığının Alo 174 Gıda Hattı ve 0501 174 0 174 Alo Gıda Whatsapp hattına bildirmeleri durumunda, anında değerlendirmeye alınarak Gıda Denetim Ekipleri tarafından çözüme kavuşturulmaya devam ediyor.

Haber: Mehmet Çelik