Et ve Et Ürünleri Tebliği Değişikliği 13/02/2015 tarih ve 29266 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Tebliğ değişikliği ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tüketici sağlığının en üst düzeyde korunması, daha kaliteli ürünlerin tüketicilere ulaştırılması ve tüketicinin yanıltılmasının önüne geçilmesi amacıyla et ve et ürünlerinde önemli değişiklikleri hayata geçirecektir. Yayımlanan tebliğ ile birlikte kasap köfteden dökme tavuğa kadar birçok üründe yeni düzenlemeler getirildi.
Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar, satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan tanıtımlar için de geçerli olacaktır.
5 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren Et ve Et Ürünleri Tebliği revize edildi. Tebliğ değişikliği tüketicinin satın aldığı birçok et ürününde değişiklik öngörüyor. Bakanlık yeni düzenleme ile kasap, süpermarket vb. perakende işletmelerde parça kanatlı etlerinin dökme olarak satışını yasakladı. Kanatlı etleri bu işletmelerde sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek. Bundan sonra kasap, market vb. perakende işletmelerde fermente sucuk, pastırma, köfte gibi et ürünleri üretilemeyecek. Aynı şekilde bu işletmelerde önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma da satılmayacak. Yeni düzenleme lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelerin, çiğ et ve pişmemiş köfte gibi çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımlarını satmasını da yasakladı.
Kavurmaların Tuz İçeriği Yeniden Düzenleniyor
Birçok üründe tuz oranını azaltan Bakanlık, kavurmada da aynı uygulamaya gitti. Daha önce kavurmada yüzde 5 olan tuz oranı bu tebliğle yüzde 3'e düşürülecek. Bakanlık kavurma kategorisindeki ürün yelpazesini de genişleterek "kıyma kavurma" tanımını getirdi. Bundan sonra raflarda "kavurma" ve "kıyma kavurma" olmak üzere iki çeşit ürün yer alacak. Yine tebliğ kapsamında yer alan ürünlere ürün kalitesini belirleyen et proteini miktarını sağlamak için kaliteli et yerine dışarıdan et proteini katılması yasaklanarak haksız kazancın önüne geçildi. Geleneksel metotlarla üretilen ürünleri koruma altına almak amacıyla coğrafi işaret alarak tescil edilmiş et ürünleri (Akçaabat köfte gibi) yatay gıda kodeksi hükümlerine aykırı olmamak koşulu ile coğrafi işaret tescilinde belirtilen özelliklere göre piyasaya arz edilebilecek. Ancak bu ürünlerde kullanılan çiğ et ve kıyma tebliğ hükümlerine uygun olacaktır.
" % 100 Dana Ya Da Göğüs Eti" İfadesi Olmayacak
Daha önce sucuk, salam gibi ürünlerde farklı et karışımlarının kullanılmasını yasaklayan Bakanlık, et ürünlerine ait etiketlerde yer alan "%100 dana eti" gibi ifadelerinin kullanımını da yasakladı. Böylece ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere " % 100, % 100 dana eti ya da % 100 göğüs eti" gibi ifadeler/logolar kullanılmayacaktır.
Ad, Renk ve Puntolara Standart Getirildi
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilecektir. Düzenleme ile "ısıl işlem uygulanmış et ürünü", "emülsifiye et ürünü" vb. genel ürün grup isimlerinin ürün adı olarak kullanılması yasaklanıyor. Böylece Bakanlık bundan sonra salam, sucuk vb. olarak üretilmiş bir ürünün etiketine genel ifade taşıyan "ısıl işlem uygulanmış et ürünü" gibi ifadelerin ürün adı olarak kullanılmasının önüne geçip tüketicinin yanıltılmasını engelleyecektir. Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar; satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerli olacaktır.
Sucuk ve Kangal Sucuk İfadeleri Kullanılmayacak
Örneğin ürün "ısıl işlem görmüş sucuk" ise bu ürünün reklamında, tanıtımında tüketicilerde yanlış algıya neden olabilecek "sucuk" veya "kangal sucuk" vb. ifadeleri kullanılmayacaktır. Tebliğ ile getirilen değişikliklere işletmeler 13.03.2015 tarihinden itibaren uyacaktır. Perakende işletmelerin fermente sucuk, pastırma gibi ürünleri üretmesini yasaklamasını öngören hüküm için 01.07.2015 tarihine kadar geçiş süresi verildi. Kavurmada tuz miktarının azaltılmasına yönelik düzenleme kapsamında tebliğin yayımından önce piyasaya arz edilen ürünler ise 01.01.2016 tarihine kadar piyasada bulunabilecektir.